Oververhitting

categorie: energy | gepost op 17 may 2010

Vaak vergeten of niet goed bekeken, maar oververhitting in de energiezuinige- en passiefwoningen zou een hot-topic moeten zijn!

Warmtewinsten

Het feit dat goed gepositioneerde en gedimensioneerde ramen meer energie binnenbrengen dan er door transmissie verloren gaat, betekent geenszins een vrijgeleide voor ongebreidelde glasarchitectuur. Overmatige glasoppervlakte zonder afdoende bescherming tegen zonnestraling zal immers leiden tot oververhitting. Door de steeds beter wordende thermische isolatie van de beglazing, zal de afkoelende afgifte naar de omgeving kleiner worden. Actieve koeling is energieverslindend en neemt de oorzaak van het probleem niet weg.

Om de zoninstraling te beperken wordt in passiefhuizen gebruik gemaakt van externe buitenzonwering. In tegenstelling tot zonwerende beglazing biedt buitenzonwering het voordeel dat in winter– en tussenseizoen nog volop van de gratis zonne-energie genoten kan worden.

Testcase

Daarom hebben we een testcase opgestart om het nut van een goed gepositioneerde zonnewering in de verf te zetten. Deze testcase werd ingevoerd in de dynamische simulatiesoftware, waarvan u hieronder de resultaten terug vindt.

Hierbij hebben we de zonnewering telkens op een andere (bijkomende) oriëntatie gepositioneerd, en aldus het binnenklimaat onder de loep genomen. We hebben hieronder de globale binnentemperatuur uitgezet in functie van de datum, en dit voor de meest kritieke periode van het jaar, vanaf 1 mei tot 30 september.

 Testcase 1 - Geen zonnewering voorzien

 

 Testcase 2 - Zonnewering voorzien op de gehele zuidgevel

 

 Testcase 3 - Zonnewering voorzien op de gehele zuidgevel en westgevel

 

 Testcase 4 - Zonnewering voorzien op de gehele zuidgevel, oostgevel en westgevel

 

 Testcase 5 - Zonnewering voorzien op de gehele zuidgevel + alternatieve zonnewering

In deze testcase wordt de kracht en het vernuft van een dynamische simulatie duidelijk. Naast de typische externe zonnewering door middel van screens en luifels, kunnen ook andere beschaduwingsobjecten worden ingegeven. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een bomenrij in te geven, van een welbepaalde hoogte, diameter, etc. waarbij rekening kan worden gehouden met het groeien en vallen van het blad.

Op deze manier is het mogelijk om de opwarming in de zomerperiode duidelijk te begroten en aan te passen door middel van natuurlijke objecten. Op deze manier kan het natuurlijke vernuft van bijvoorbeeld een loofboom duidelijk in kaart worden gebracht: in de winterperiode een maximale zonnewinst en in de zomerperiode een maximale beschaduwing.

Overzicht berichten

Bouwknopen
2 march 2011
Ice Challenge
2 july 2010
Oververhitting
17 may 2010

Wenst u meer informatie?

Neem dan snel contact op met ons!
Bel +32 (0)3 289 74 87 of stuur een bericht.